Rørlegging og snekring - det beste fra to fag
Hvert år utdannes det 700 rørleggere i Norge. At det ikke er nok, har også rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS i Meløy fått erfare. Etter etableringen i 2013 har bedriften vokst jevnt og trutt, og å ansette nye rørleggere har vært krevende.
- Det løsnet litt da jeg innså at vi kunne utdanne gode håndverkerne selv i bedriften. Å ha de riktige folkene med god innstilling er viktigere enn å ha riktig utdanning i starten, forteller daglig leder Stig Einar Mork.
Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv
To tømrere, to rørleggere
Raymond Kristiansen (32) er opprinnelig tømrer, men tok svennebrev som rørlegger i 2019 som voksenlærling. Erfaringen med å gå fra tømring til rørlegging var så god at da barndoms- og skolekompisen Kenneth Ovesen (32) tok kontakt i vinter for å få et VVS-tilbud til snekkerfirmaet sitt, luftet han ideen om å begynne å jobbe i FLOW Svartisen VVS som hjelpearbeider.
- Da fikk jeg noe å tenke på, forteller Kenneth, som etter å ha veid for og imot, takket ja til tilbudet og startet utdanningsløpet for å bli rørlegger i vår.
Både Raymond og Kenneth visste tidlig at det var snekkere de ville bli. Begge hadde valgt samme utdanningsvei og ble etter hvert tømrere med egne snekkerfirma.
- Trærne på Grønøya i Meløy der vi vokste opp, er fortsatt pepret med spiker etter alle trehyttene vi bygde opp gjennom årene, beskriver de to smilende.
Felles for de to famliefedrene var at å slippe ansvaret som følger med å drive egen bedrift var fristende. Som “vanlig” ansatt i en bedrift fikk de en tryggere ramme, ettersom å drive småbedrifter krever mye. Med familie og barn ønsket de seg en annen hverdag med mer frihet og uten lange kvelder med kontorarbeid. De ønsket også å jobbe i et trygt og godt arbeidsmiljø. Det har de fått som rørleggere hos FLOW Svartisen VVS.
Variert hverdag
Den største forskjellen som rørlegger sammenlignet med tømreryrket er at hverdagen er mer variert.
- Som rørleggere er det mange tekniske utfordringer vi må løse, vi må bruke hodene våre mer som rørleggere enn snekkere, mener Raymond.
Som eksempel forteller Raymond at som rørlegger må han se helheten i hvordan de tekniske løsningene fungerer sammen. En rørlegger må hele tiden planlegge for å være i forkant av neste steg i arbeidsprosessen.
Helhetlig syn
Det er en stor fordel at Raymond og Kenneth er godt kjent med hvordan andre fag jobber ute på arbeidsplassene og hva som trengs.
- Vi har sett byggetegninger før, og som både tømrere og rørleggere vet vi hvor gjennomføringene er, og hvor vi ikke skal bore, legger de til.
Raymond og Kenneth forteller at ute på oppdrag trenger de nesten ikke snakke sammen om løsningene, fordi at med samme bakgrunn vet de hva den andre tenker. Men å falle for fristelsen å gå i gang med å snekre selv ute på VVS-oppdrag, skjer ikke.
- Vi har faste snekkerfirma som vi samarbeider med, og vi passer på å ikke trå i hverandres bed. Men trenger de en hånd, bistår vi selvsagt. Fordelen nå er at vi ser hele prosessen under ett på en annen måte enn da vi jobbet som tømrere.
De opplever også at som rørleggere møter de flere mennesker enn som snekkere, både når de på serviceoppdrag hos private kunder og ute hos bedrifter. På større prosjekter jobber de ofte sammen med håndverkere fra andre fag, det trives begge med.
Oppdrag i distriktet
Oppdragene ute i distriktene liker begge to svært godt.
- Som oppdraget på Sandhornøya skole hvor vi byttet ut varmtvannsberederen i skolens høstferie. Her byttet vi ut en 1000 liters bereder ut med to mindre, seriekoblede beredere, sier Kenneth.
Raymond husker spesielt et oppdrag på øya Myken, langt ute til havs, hvor det ikke er hver dag det kommer håndverkere.
- Når vi drar på oppdrag ut på øyene, tar vi alltid med masse rørdeler, fordi det er bestandig dukker opp kunder som skal ha noe gjort. Da det ble uvær og ikke mulig å komme seg tilbake til fastlandet igjen fra Myken, var det bare å gå til butikken og spørre etter nye oppdrag. Slik fikk vi fylt både den dagen og dagen etter med rørleggeroppdrag, forteller han.
FLOW Svartisen VVS har de siste årene hatt flere større prosjekter over hele Salten og læringskurven har vært bratt for begge. Og de trives både med oppdragene og det gode arbeidsmiljøet med både kvinnelige og mannlige kolleger.
Jobber selvstendig
De to omskolerte tømrerne synes at de har funnet sin plass som rørleggere. De jobber selvstendig og får mye tillit fra sin leder.
- Som tidligere leder av egen bedrift forstår jeg hvordan daglig leder Stig tenker, og jeg gjør det jeg kan for å avlaste med min etterhvert brede faginnsikt, forteller Raymond.
Ingen av dem tror de vil få “tilbakefall” og bli tømrere igjen på fulltid.
Stig Einar Mork i FLOW Svartisen VVS anbefaler også andre bedrifter å utdanne egne folk.
- Du får gode håndverkere i bedriften, selv om de ikke har riktig utdanning fra begynnelsen av. Det handler om å se potensialet i hver enkelt medarbeider, avrunder Stig Einar Mork og oppfordrer flere til å søke jobb som rørleggere i FLOW Svartisen VVS.
- Vi tenker i nye baner, og har begynt å utdanne rørleggerne selv, sier daglig leder Stig Einar Mork.
Publisert
1. des. 2021