Fleksibel arbeidsgiver sikret Ninja svennebrevet

Stig Mork hos FLOW Svartisen VVS AS på Halsa i Meløy trengte flere rørleggere, mens Ninja Ringøy Torrissen ønsket seg en variert og praktisk jobb, hvor hun også møtte mennesker. Høsten 2021 kunne hun feire at svennebrevet som rørlegger var i boks.

Publisert 31. mai 2022

- Når jeg tenker tilbake, var det ikke helt opplagt at Stig hos FLOW Svartisen VVS skulle satse på meg som rørlegger, smiler Ninja (34).

Da hun tok kontakt med bedriften for syv år siden var hun til dels hjemmeværende med fire barn i alderen tre til ti år. Mannen var fisker og ute på havet lenge om gangen. Hun hadde startet på utdanning som konditor og hadde hatt ulike jobber i matbutikk, bensinstasjonen, puben og fabrikk. Etter endt foreldrepermisjon for det minste barnet skulle hun tilbake til fabrikkjobben på Rec Wafer, men fabrikken var i mellomtiden blitt nedlagt. Da tok hun mot til seg og og spurte om å få jobb i rørleggerbedriften.

Det var ikke helt opplagt at Stig hos FLOW Svartisen VVS skulle satse på meg som rørlegger
Ninja Ringøy Torrissen

Utdannet seg til rørlegger hos FlOW Svartisen VVS

Det utdannes for få rørleggere i landet, og det er generelt krevende å rekruttere fagfolk. Det har gjort at Stig som daglig leder og rørleggmester må tenke alternativt, og han begynte å utdanne egne rørleggere i bedriften.

- Jeg bestemte meg for å satse på Ninja. Sammen med Opplæringskontoret for rørleggere i Nordland (ORIN) lagde vi et opplæringsløp for Ninja for å ta svennebrevet som rørlegger, forteller Stig.

For å komme i mål med både svennebrev, arbeidshverdag og hverdagen med fire barn, lagde FLOW Svartisen VVS og ORIN et fleksibelt utdanningsopplegg for Ninja. I stedet for fire år, som det vanligvis tar å utdanne seg til rørlegger, tok utdanningen seks år. Jubelen sto i taket oktoberdagene i fjor høst da hun gikk hun opp til svenneprøven og fikk “Bestått meget godt”.

- Jeg tror alle kollegene mine var like spente og glade som meg da jeg endelig var ferdig. Det var en helt fantastisk følelse å få så mye støtte fra alle, sier hun.

- Det utdannes for få rørleggere, så vi må tenke alternativt og utdanne rørleggerne våre selv, sier rørleggermester og daglig leder Stig Mork i FLOW Svartisen VVS (t.h.). Da Ninja Ringøy Torrissen (t.v.) banket på døren og ville prøve seg som rørlegger, valgte han å satse på henne.

Fleksibilitet har gjort drømmejobben virkelig

Det var det sterke ønsket om en praktisk og variert jobb som fikk Ninja til å kontakte rørleggerbedriften. Etter at hun fikk prøve seg som på ulike rørleggeroppdrag vokste drømmen om å bli rørlegger. Som rørlegger får hun også brukt estetikken som hun lærte på designfagene på skolen.

Ninja får hverdagen til å gå rundt ved å ha fri fra jobb en dag i uken. Med en 80 % stilling får hun planlagt hele uken for familien. Hun får gjort innkjøpene, betalt regninger og alt det praktiske som skal til for å få livene til en familie på seks pluss hund, katt og to hester til å gå rundt.

Syv år etter at Ninja Ringøy Torrissen banket på døra til FLOW Svartisen VVS og ville prøve seg som rørlegger er hun rørleggersvenn. - Jeg har fått den praktiske og varierte jobben jeg ønsket meg, sier hun.

-Jeg føler virkelig at jeg har kommet på riktig sted i livet med en jobb jeg stortrives med. Det er ekstra hyggelig å få tilbakemeldinger på at jeg gjør et godt og pent arbeid, beskriver hun og roser fleksibiliteten og tålmodigheten Stig har vist på veien hennes til å bli rørlegger.

- Min erfaring er at både som bedrift og kolleger har vi alt å vinne på å være fleksible og legge til rette for at hverdagen skal fungere i en travel fase i livet. I perioder har det også vært krevende, men med tilretteleggingen har vi fått en dyktig medarbeider og verdifull ressurs, understreker Stig.

Ninja ute på oppdrag på varmeanlegg i en hytte i Gildeskål. - Hun har en helt egen evne til å visualisere tekniske løsninger, forteller rørleggermester og daglig leder Stig.

- Hennes evner til å visualisere og finne gode tekniske løsninger er helt unike, bekrefter Stig og forteller om det aller første varmeanlegget som hun både planla og installerte selv. - Jeg ga henne utfordringen, og hun kom tilbake med en 3D-tegning hvor hun tegnet hvordan varmepumpen, ekspansjonstanken, varmerørene og fordelerskapet skulle monteres. Da var jeg ikke rent lite stolt på hennes vegne, forteller Stig.

Mangfold på byggeplassen
Selv om likestillingen har kommet langt i 2022, har det hendt at noen kunder blir litt overrasket når rørleggeren som kommer på oppdrag er kvinne. I Halsa-bedriften er halvparten av de ansatte kvinner, så bestiller du rørlegger fra FLOW Svartisen VVS er sjansen stor for det. I tillegg til Ninja, er Elise Mork hjelpearbeider i rørleggerbedriften.

Blandingen av kvinner og menn på tradisjonelt mannsdominerte byggeplasser gir et bedre arbeidsmiljø og ikke minst mangfold. Ninja har ikke hatt negative opplevelser som kvinnelig rørlegger, tvert imot.

- Det er litt gøy når godt voksne menn føler de må hjelpe meg med å løfte og holde. Men jeg trenger sjelden hjelp, ikke mer enn andre, forteller Ninja. De tunge løftene løser hun med god teknikk. Og det er klart, fysisk arbeid gjør enhver sterkere i kroppen enn en kontorjobb.

- Det er litt gøy når godt voksne menn føler de må hjelpe meg med å løfte og holde.
Ninja Ringøy Torrissen
- Jeg ønsket meg en knall rosa rørleggerbil, men er enig i at bildekoren ble penest i sort og grått. Men jeg fikk navnet mitt i rosa, ler Ninja.

Det gode liv på Halsa
Når Ninja ikke er på jobb, er det familien og hobbyene som opptar henne. Hun bruker mye tid på hobbyrommet i stallen på den lille gården. Der kan hun sitte i timesvis og sy kostymer og klær, strikke og lage alskens. Enten alene eller sammen med barna.

Stallen har blitt en yndet møteplass for store og små. Som til jul hvor venner av familien samles til julegrøt og julehygge. Det er alltid liv og røre rundt Ninja, som i helgene pusser opp familiens hytte på Otervær, nordøst for Bolga. Nytt hus ved siden av det gamle står også på listen over prosjekter i nokså nær fremtid.

80 % stilling i en travel tid med fire barn og en mann på havet i lange perioder gjør at Ninja får hverdagen til å gå rundt. Barna hjelper også til hjemme, som eldstedatteren Kida.
Fleksibilitet begge veier er stikkordet.
Stig Mork

- Jeg synes jeg er heldig som kan bo her på vakre Halsa med familien min, ha en jobb hvor jeg får brukt meg selv, hvor jeg har gode kolleger og som jeg stortrives i. Livet er godt, smiler Ninja.

For daglig leder Stig har det vært inspirerende og en stor glede å følge Ninja og å kunne bidra til at hun lyktes i å nå målet om å bli rørlegger.

- Fleksibilitet begge veier er et stikkord. En topp motivert medarbeider som elsker jobben sin og gjør en god jobb betyr alt, både som bedrift og medmennesker, avrunder Stig.

Både jobb, familie og fritid med hestene Romhusgullet «Tulla» og Tordensky «Tønder» betyr mye for Ninja.

Publisert
31. mai 2022


Relaterte saker:

Endelig fikk Zivar drømmejobben!

Zivar Mahmoud kom til Norge med en drøm om å bli rørlegger. Han kom ikke inn på videregående skole, men nå har han sikret seg svennebrev og fast rørleggerjobb.
Les mer

T-RØR: Fra vannbåren varme til avansert bioenergi

T-RØR ble etablert i 2012 og en del av FLOW Group i 2019. Siden etableringen har T-RØR vært en spesialist på varmepumper. Den nyeste satsningen er bioenergi som varmekilde. Med et dedikert team på 23 ansatte og en omsetning på omtrent 35 millioner i 2023, har T-RØR etablert seg som en ledende leverandør av VVS-tjenester i regionene Innherred, Namdal, Fosen og Stjørdal.
Les mer

Lærlinger i FLOW Group

I FLOW Group har vi stort fokus på å jobbe med lærlinger. Dette for å styrke bransjen vår. Bransjen er avhengig av at vi har gode lærebedrifter slik at ungdommene som går blant annet rør- eller elektrofag faktisk får læreplass. Behovet for rørleggere, elektrikere, ventilasjonsmontører, kommer ikke til å bli mindre med årene, og dette ansvaret tar vi i FLOW Group på alvor.
Les mer

FLOW Group: Vi erkjenner viktigheten av å jobbe mot en mer bærekraftig fremtid

Som en seriøs aktør innen teknisk infrastruktur for bedriftsmarkedet i Norge, tar FLOW Group sitt ansvar for bærekraft på alvor. Bærekraft handler ikke bare om miljømessige hensyn, men også om økonomi og samfunn. Derfor har vi implementert en helhetlig tilnærming som integrerer bærekraft i alle våre operasjoner og tjenester.
Les mer

Mange fordeler med en serviceavtale for sprinkler, sanitær, varme- og kjølesystemer

Vi arbeider målrettet for å øke vår kapasitet til å utføre ett større volum av serviceavtaler og vi opplever at markedet i økende grad etterspør leverandører som leverer mer komplette tjenester innen vårt fag samt at vår tekniske VVS kompetanse er ettertraktet.
Les mer

- Nå er vi lønnsomme og på offensiven igjen

- I januar 2020 sto vi ved et veiskille og måtte ta noen drastiske, strategiske grep. Vi hadde pådratt oss økonomiske utfordringer, vi hadde utfordringer med gjennomføringen av flere store prosjekter, og vi hadde litt utfordringer med ansettelser i alle ledd i selskapet. Resultatet ble at vi dro ned aktiviteten ved å droppe nye, store prosjekter samtidig som vi økte satsingen på drift og vedlikehold. Det ble en svært vellykket kursendring for oss.
Les mer

Fra logistikkoperatør til voksenlærling til fagarbeider elektro

FLOW Elektro Midt-Norge AS har gleden av å gratulere vår nye elektriker Andreas Fiskvik med fagprøven. Andreas begynte sin yrkes karriere som lagermedarbeider, før han senere bestemte seg for å endre retning. Det er vi i FLOW svært fornøyd med.
Les mer

- Vi skal utgjøre en reell verdi for kunden

Frode Helmersen har svært allsidig yrkeserfaring. Den bruker han nå til å spisse og strukturere satsingen i drift- og vedlikeholdsavdelingen hos FLOW Trøndelag VVS, som har gitt svært gode resultater. – Det handler både om å gi kundene det de har behov for når de har behov for det, samt å legge til rette for at våre ansatte får lov til å jobbe på områder de trives med, sier han.
Les mer

Fra montør og bas, til prosjektleder på heltid!

FLOW Klima Trøndelag satser på utvikling av egne ansatte. Et godt eksempel på dette er Karl Barlaup. Karl begynte i FLOW som bas og har gradvis jobbet seg opp til å nå bli prosjektleder.
Les mer

De profesjonelle kundene krever at vi som leverandører er like profesjonelle som dem selv

- Det er utfordrende for en mellomstor bedrift alene å holde tritt med kravene som markedet stiller, og utfordringene vil fortsette å øke, mener daglig leder Mads Meisingset i FLOW Meisingset VVS.
Les mer

- Vi har gitt kundene en enklere og tryggere hverdag

For å møte kravene kundene har til profesjonalitet, måtte Greif Sæther, daglig leder i rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS AS, endre måten han tenkte og drev bedriften sin på. - For oss ble løsningen å sette kundefokus og profesjonalisering i system sammen med de andre partnerne i FLOW Group, sier han.
Les mer

FLOW Svartisen VVS: Vellykket prosjekt på NAF sitt nye bilverksted i Bodø

Rørleggerbedriften FLOW Svartisen VVS AS sin Bodø-avdeling ferdigstilte i august sitt første store oppdrag på NAF sitt nye bilverksted i Olav V gate i Bodø. - Nå søker vi flere rørleggere, gjerne kvinner, sier daglig leder og rørleggermester Stig Einar Mork.
Les mer

Energitiltak i offentlig regi

FLOW Meisingset VVS bistår Oslobygg KF med omfattende energioppgradering på mer enn 70 skoler i Oslo området. Prosjektet ble tildelt gjennom en anbudskonkurranse tidligere i høst og skal etter planen ferdigstilles ved utløpet av året.
Les mer

God belysning – en viktig faktor for et godt arbeidsmiljø

Velg riktig belysning på arbeidsplassen – det vil gi en umiddelbar effekt på både arbeidsmiljø, økonomi og energibruk.
Les mer

Bygger profesjonelt nettverk for tekniske fag

- Det er stor etterspørsel etter bedrifter som kan ta hånd om byggeprosessen på tvers av fag fra start til slutt. Vi ser at de profesjonelle kundene ønsker å forholde seg til ett kontaktpunkt, sier Håvard Hildrum, salgs- og markedsansvarlig hos rørentreprenøren FLOW Trøndelag VVS i Trondheim.
Les mer

FLOW Meisingset VVS AS satser på sprinklerkompetanse

Med bakgrunn i en beslutning om strategisk satsning på sprinklermarkedet kan FLOW Meisingset VVS i dag kalle seg en veletablert sprinkler entreprenør.
Les mer

Arbeidsuke hos FLOW Meisingset VVS

Denne uken har elever fra 9. trinn på Mølladammen ungdomsskole i Lommedalen hatt tre dagers utplassering i bedrift i forbindelse med arbeidsuka.
Les mer

Rehabilitering av svømmehall og garderobeanlegg

FLOW Meisingset VVS har nylig overlevert rørarbeidene i forbindelse med totalrehabilitering av basseng og garderobeanlegget til Kantarellen bo- og rehabiliteringssenter på Mortensrud i Oslo.
Les mer

FLOW Meisingset VVS leverte rørarbeider på Nordberg Kirke

FLOW Meisingset VVS har levert varme og sanitærarbeider i forbindelse med totalrehabilitering av Nordberg Kirke i Oslo. FLOW Meisingset VVS har blant annet levert nytt energianlegg bestående 5 energibrønner og varmepumpe med over 40kw ytelse.
Les mer

FLOW Bredesen Elektro er operative i Arendal.

Mandag 2. august startet FLOW Bredesen Elektro opp i Arendal. Fra før er FLOW Group representert med to datterselskap i Arendal, FLOW Bredesen VVS og FLOW Bredesen Klima, og er nå komplett med alle de tre tekniske fagene (elektro, rør og ventilasjon) i Agder-regionen, noe som bidrar til å skape et attraktivt og spennende faglig miljø for både kunder og medarbeidere.
Les mer

Rørlegging og snekring - det beste fra to fag

Rørleggermester og daglig leder Stig Einar Mork trenger flere rørleggere for at FLOW Svartisen VVS skal kunne vokse videre i Meløy og Salten. - Vi må tenke nytt, og har begynt å utdanne rørleggerne våre selv.
Les mer

Gjør energitiltak for fremtiden med T-RØR.

Vi har tatt turen til Sør - Inntrøndelag Høgskolelag også kalt SKOFO. Her finnes både fjell og fjord, og lurer du på hva et kulturlandskap er, bare se ut vinduet. Jorder og enger grenser til skog og sjø på alle kanter. De har internatkapasitet til 115 elever, og i snart 120 år har de satt sitt preg på bygda Skogn. Skolen består nå av til sammen 3 bygg.
Les mer

ISO-sertifiseringer ingen skrivebordsøvelse hos FLOW Trøndelag VVS

- Fornøyde kunder og lønnsomme prosjekter krever at vi har levende systemer som vi hele tiden forbedrer, sier daglig leder Greif Sæther i FLOW Trøndelag VVS AS. Nå er bedriften både resertifisert etter kvalitetsstandarden ISO 9001 og miljøsertifisert etter miljøstandarden ISO 14001.
Les mer

Rens av gulvvarmerør: Nytt, viktig, lønnsomt

– Jeg ble overrasket over hvor mye smuss og avleiringer som hadde hopet seg opp i rørsystemet, forteller Astor Åsjord fra Engavågen i Meløy. FLOW Svartisen VVS tok oppdraget med rens av rørene og installering av energieffektiv varmepumpe.
Les mer

God driv i vårt 10. driftsår - men vi vil videre!

T-Rør AS i Levanger startet med et ønske om å drive egen bedrift, skape sin egen arbeidsplass og etter hvert utvikle og drive større. Nå i vårt 10. driftsår er vi fornøyd med utviklingen - Men vi vil videre!
Les mer

Flying start for ny elektroentreprenør i Trøndelag

Nils Godtfred Bjørnerud og Roger Tørset solgte seg inn som team da FLOW Group søkte etter leder til sin nye elektrosatsning i Trøndelag. - Vi hadde ikke gått i gang med å bygge opp en ny elektroentreprenør uten en solid aktør som FLOW Group i ryggen.
Les mer

Kreativt under koronaen hos FLOW Trøndelag VVS

I annerledesåret 2020 har FLOW Trøndelag VVS AS laget et nytt teknisk serviceprogram for kundene, lansert egen koronavask, miljøsertifisert seg etter ISO 14001 og resertifisert seg etter kvalitetsstandarden ISO 9001. Den tverrfaglige satsningen på elektro og klima i Trøndelag kom også skikkelig på plass i år.
Les mer

Lamarkgården sparte over 60% strøm med varmepumpen

De 20 husstandene i Lamarkgården midt i Ørnes sentrum reduserte strømforbruket med over 60% etter at FLOW Svartisen VVS installerte en ny varmepumpeløsning i bygget. At besparelsen ble så stor overrasket Robert Ueland, styreleder i sameiet.
Les mer

Arne Morten har jobbet 40 år med 3 generasjoner Svensen

9. juni var det 40 år siden Arne Morten Strøm hadde sin første arbeidsdag hos rørleggerbedriften Ragnar Svensen AS i Stavanger. Gjennom 5 tiår i et marked som har endret seg mye, har han opplevd tre generasjonsskifter med farfar, far og nå sønn, Roar Svensen, som leder.
Les mer

- Det vi trengte for å møte markedet fant vi ikke i de tradisjonelle rørleggerkjedene

Daglig leder Daniel Vibstad i rørleggerbedriften Vibstad VVS kom til et punkt da han innså at tradisjonelle kjeder ikke kunne hjelpe med det som skulle til for å møte kravene kundene stiller. - Vi fant det vi lette etter i FLOW Group.
Les mer

Tok grep for å komme til forhandlingsbordet med de profesjonelle kundene

Joakim Arnesen (38), daglig leder i FLOW Meisingset VVS, har vært med på en spennende reise i et marked som har endret seg mye på kort tid. - Vi måtte snu måten vi tenker på for å nå frem til de større profesjonelle kundene. Da kom vi til forhandlingsbordet, forteller han.
Les mer